Virtuaaliasiamies
Keijo

Äitiyslomalla yrittäjäksi?

Kysymys: Voiko äitiysloman/vanhempainvapaan/hoitovapaan aikana perustaa toiminimen tai osakeyhtiön? Tiedän, että työpäivät vähentävät tukia,mutta onko minun ilmoitettava yrityksen perustamisesta vakityöpaikkaani josta olen äitiys/vanhempain- tai hoitovapaalla? Jos on palkkatyössä voiko olla samalla yrittäjä, vai pitääkö olla vain esim. sivutoiminen yrittäjä?

Vastaus: Kyllä voit perustaa yrityksen myös tuona aikana. Työpäivät kyllä valitettavasti vähentävät tukia, tarkemmat ohjeet saat Kelasta ja voit katsoa tarkemmin myös täältä:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/100608125054HL?OpenDocument. Voit katsoa myös esim. www.yrittajat.fi. Siitä, pitääkö sinun ilmoittaa työpaikkaasi yrittäjäksi ryhtymisestäsi, saat tietoa Kelasta, työsopimuksestasi tai muusta sopimuksesta työnantajasi kanssa tai työsopimuslaista, ks. www.finlex.fi.

Voit olla yrittäjä samalla, kun olet palkkatyössä. Vastaaminen viimeisen virkkeen loppuosaan on monitahoinen ja olisi lähellekään täydellisenä hyvin pitkä. Esim. verotus ei tunne käsitettä sivutoiminen yrittäjä. Työttömyysturva-asioissa käsite sitä vastoin tunnetaan, kuten myös Kelassa jne. Yritystoiminnan suunnitteluun ja käynnistämiseen liittyy usein myös muita huomioon otettavia asioita; henkilökohtainen maksuton neuvonta toimii Potkurissa ajanvarauksella, puh. 040 488 2000. On myös mahdollista harkita toimimista yrittäjämäisesti säilyttäen palkansaajan status, ks. esim. www.eezy.fi.

 

Turunseudun kehittämiskeskusOpasmedia Oy