Virtuaaliasiamies
Keijo

Tavaroiden vuokraus

Kysymys: Mikä laki tms säätelee tavaroiden vuokrausta? Jos ostan jonkin tuotteen (ei puhuta dvd:istä tms. vaan esim. esineestä, jota tarvitaan yleensä perheissä vain muutaman kuukauden ajan), voinko vapaasti vuokrata sitä eteenpäin vai pitääkö tästä olla sopimus myyjän/valmistajan kanssa?

Vastaus: Pääosa Suomen lainsäädännöstä löytyy netistä www.finlex.fi. Kun hakukenttään kirjoittaa sanan vuokra, tulee esiin 91 lakia, joissa sana esiintyy. Valtaosa näistä ei kuitenkaan millään tavoin koske kysymääsi. Voit itse selata lakien otsikot läpi ja lukea ne, jotka voisivat liittyä asiaan tai voit kysyä asiaa myös joltain lakiasiantuntijalta – Keijo ei voi vastata erityislakiasioita koskeviin kysymyksiin. Kysymyksestäsi päätellen tiedätkin tekijänoikeuslainsäädännön ja siitä seuraavia asioita. Muutoin vuokraustoiminta on yksityisoikeudellisesti melko vapaasti harjoitettavissa ja pääsääntöisesti ilman myyjän/valmistajan kanssa tehtävää sopimusta, lupaa tms., poikkeuksena jotkin erikseen säädellyt vuokraamisen kohteet.

 Vuokrasopimusmalli esim.: http://www.irent.fi/product/contractPopup. Keijo ei vastaa sivuston oikeellisuudesta.

 Lyhyesti verotuksesta: Henkilöasiakkaat > Omaisuuden vuokraaminen Omaisuuden vuokraaminen Omaisuuden vuokrauksesta saatu tulo on veronalaista vuokratuloa. Vuokratulot kuuluvat pääomatuloihin. Ks. tarkemmin: http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Omaisuuden_vuokraaminen.

 Yritys- ja yhteisöasiakkaat > Tuloverotus: http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Tuloverotus.

 Arvonlisäverotuksessa palvelun myyntiä ovat kaikki ne vastiketta vastaan tapahtuvat hyödykkeiden luovutukset, joissa ei luovuteta tavaran omistusoikeutta. Siis myös vuokraus. Ks. myös http://www.vero.fi/download/noname/%7B80188B43-276C-4C60-AD12-A46B8507289E%7D/6765.

Vuokraustoiminnasta on joitakin säännöksiä esim. kauppakaaressa. Oikeustoimilaki koskee soveltuvin osin myös vuokraustoimintaa ja kuluttajansuojalain määräykset koskevat soveltuvin osin myös vuokraustoiminnan markkinointia yms.

 Kannattaa ottaa yhteyttä vaikka yrityspalvelukeskus Potkurin veroneuvojaan, niin saat yksityiskohtaisempia neuvoja.

Turunseudun kehittämiskeskusOpasmedia Oy