Virtuaaliasiamies
Keijo

Työhuone kotona

Kysymys: Minulla on verkkokauppa, jonka toimisto ja varasto ovat kotonani. Yrityksen yhtiömuoto on Avoin Yhtiö. Voinko laittaa työtilojen osuuden esim. lämmitys- ja sähkökuluista yrityksen vähennyksiin?

Vastaus: Nähdäkseni voit. Täytyy vaan saada eroteltua ne, että mitä on työhuoneen osuus em.kuluista. Työhuonevähennyksestä sanotaan mm. näin:

Esimerkki: Vähennykset työhuoneesta

Jos elinkeinotoiminnan käyttöön on varattu erillinen 20 neliön huone 100 neliön huoneistossa, saa kulut vähentää yksityiskäytössä ja elinkeinotoiminnan käytössä olevien tilojen pinta-alojen suhteessa.

Huoneiston hoitovastikkeesta, sähköstä yms. kuluista saa siis vähentää 20 prosenttia. Jos elinkeinotoiminnassa käytetään vaikkapa suhteessa enemmän sähköä kuin yksityistaloudessa, on mahdollista saada kuluista, esim. sähkölaskusta, isompikin osuus vähennettyä kuin kaavamaisesti pinta-alojen suhteessa laskettuna. Tämä saattaa kuitenkin edellyttää tarkemman selvityksen esittämistä toiminnan laadusta ja kulujen jakautumisesta muun kuin pinta-alojen perusteella.  Huoneiston käytöstä annetaan selvitys 5-lomakkeen 3. sivulla kohdassa VI A.

Vaihtoehtoisesti yrittäjä voi vaatia työhuonevähennystä kohdassa 354. Työhuonevähennyksen määrä riippuu siitä, miten paljon asuntoa käytetään elinkeinotoiminnassa. Jos työtä tehdään pääasiassa kotona, hyväksytään työhuonevähennyksenä 740 euroa. Jos kotona hoidetaan kirjanpitoa ja muita paperitöitä, hyväksytään 370 euroa. Jos kotia käytetään satunnaisesti elinkeinotoiminnassa, myönnetään vähennystä 185 euroa.

Esimerkki: Vähennykset työhuoneesta

Jos elinkeinotoiminnan käyttöön on varattu erillinen 20 neliön huone 100 neliön huoneistossa, saa kulut vähentää yksityiskäytössä ja elinkeinotoiminnan käytössä olevien tilojen pinta-alojen suhteessa.

Huoneiston hoitovastikkeesta, sähköstä yms. kuluista saa siis vähentää 20 prosenttia. Jos elinkeinotoiminnassa käytetään vaikkapa suhteessa enemmän sähköä kuin yksityistaloudessa, on mahdollista saada kuluista, esim. sähkölaskusta, isompikin osuus vähennettyä kuin kaavamaisesti pinta-alojen suhteessa laskettuna. Tämä saattaa kuitenkin edellyttää tarkemman selvityksen esittämistä toiminnan laadusta ja kulujen jakautumisesta muun kuin pinta-alojen perusteella.  Huoneiston käytöstä annetaan selvitys 5-lomakkeen 3. sivulla kohdassa VI A.

Vaihtoehtoisesti yrittäjä voi vaatia työhuonevähennystä kohdassa 354. Työhuonevähennyksen määrä riippuu siitä, miten paljon asuntoa käytetään elinkeinotoiminnassa. Jos työtä tehdään pääasiassa kotona, hyväksytään työhuonevähennyksenä 740 euroa. Jos kotona hoidetaan kirjanpitoa ja muita paperitöitä, hyväksytään 370 euroa. Jos kotia käytetään satunnaisesti elinkeinotoiminnassa, myönnetään vähennystä 185 euroa.

Lisää voit katsoa täältä:http://www.veronmaksajat.fi/veroilmoitusohjeet/ammatinjaliikkeenharjoittaja 

Turunseudun kehittämiskeskusOpasmedia Oy