Virtuaaliasiamies
Keijo

Mikä on yrityksen lopettamisen karenssiaika, ennen kuin voi hakea starttirahaa uuden yrityksen käynnistämiseen?

Kysymys: Olen ollut sivutoiminen yrittäjä vuodesta 2007. Tämä yritystoiminta on ns. kuollut, ja suunnitelmat ovat muuttuneet. Yritys on kuitenkin vielä rekisterissä. Nyt kolmen äitiysloman jälkeen mietin uuden yrityksen perustamista toisella toimialalla, josta minulla on kokemusta ja koulutusta. Olen myös käynyt yrittäjäkoulutuksen ja useampia lyhytkursseja esim. naisyrittäjyyskeskuksessa.

Aikaisemmin en saanut starttirahaa, koska olin jo rekisteröinyt Y-tunnuksen. Oliko tässä jokin karenssiaika, että yritys täytyy olla lopetettuna tietyn aikaa ennen kuin katsotaan, että voi hakea starttirahaa? Oliko se 4 kk? Riittääkö, että yrityksen poistaa rekisteristä ja lopettaa?

Ja jos yrityksen perustaa Oy:nä (esim. 2-3 henkilön yritys), onko niin, että jokainen hakee itse osaltaan starttirahaa ja nämä katsotaan kaikki erikseen?

Vastaus: Starttiraha on TE-toimistokohtaisten linjausten alainen, joten pitävää ja samaan aikaan kattavaa vastausta on mahdoton antaa.

Mitään virallista ”karenssiaikaa” tässä ei ole, sillä kyseessä on toimistokohtainen harkinta ja linjaus. Tässä asiassa kannattaa ottaa yhteyttä omaan TE-toimistoon ja selvittää tilanne suoraan siellä.

Jos toiminta aloitetaan osakeyhtiönä ja useampi henkilö hakee starttirahaa, käsitellään jokaisen hakemus erikseen ja on mahdollista, että yksi hakija täyttää ehdot ja toinen ei, esim. kysymyksessä mainitun yrittäjästatuksen tai esim. maksuhäiriöiden tai muiden tulojen perusteella.

Turunseudun kehittämiskeskusOpasmedia Oy