Virtuaaliasiamies
Keijo

Toiminimen toiminnan keskeytys?

Kysymys: Hei. Minulla ollut tmi 2006/02 lähtien , tarvitsin sitä kun aloin urakoida taloja .Viime syksyyn asti kaikki meni hienosti mutta kuten tiedät rakennusalalla lähes täydellinen stoppi.Viimeisen talon olen tehnyt 09/2014 ! Sen jälkeen vain kaksi pientä urakkaa kotikunnassani, nyt 3kk ei mitään. Nyt ajattelin laittaa tmi tauolle mutta en kyllä saa verottajalta enkä tilitoimistosta selkeitä vastauksia esim pakettiauton ja muun kaluston verokohtelusta tauolla tai jos kokonaan lopetan, esim autosta saadut alv vähennykset jos siirrän sen omiin nimiin, auton arvo nyt noin 6000e . Eli pitääkö maksaa verottajalle takaisin alv veroja ym. Auta minua.

Vastaus: Yritystoiminnan lopettaminen: Arvonlisäverotus: Jos/kun yritystoiminta  lopetetaan niin haltuun jääneestä liikeomaisuudesta maksetaan vero oman käytön säännösten mukaan.  Vero maksetaan haltuun jääneen ostetun hyödykkeen ostohinnasta tai alemmasta todennäköisestä luovutushinnasta.

http://vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Avoin_yhtio_ja_kommandiittiyhtio/Arvonlisaverotus/Arvonlisaverollisen_toiminnan_paattymine(10705)

Tuloverotus: Jos/kun yritystoiminta lopetetaan niin yrittäjä voi siirtää varallisuuden yksityisottona yksityistalouteen. Jos varallisuus siirtyy yksityisottona yrittäjän yksityiskäyttöön niin siirtyvälle erälle pitää määritellä arvo. Vaihto- tai käyttöomaisuuden arvo on niiden alkuperäinen hankintahinta tai sitä alempi todennäköinen luovutushinta.  Yksityisoton arvo on elinkeinotoiminnan veronalaista tuottoa ja poistamattomat hankintamenot vähennyskelpoista kulua. http://vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Toiminnan_lopettaminen/Elinkeinotoiminnan_varat_ja_velat_toimin(9418)

Yritystoiminnan keskeyttäminen: http://vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Toiminnan_lopettaminen/Elinkeinotoiminnan_keskeyttaminen(9651)

Turunseudun kehittämiskeskusOpasmedia Oy